Traumawerk

Wanneer HSP’ers uit balans zijn kunnen ze klachten ervaren op psychisch, emotioneel en fysiek vlak. Denk aan: laag concentratievermogen, piekeren, vergeetachtigheid, twijfelen, geëmotioneerd zijn, kort lontje, slapeloosheid, moe zijn, stramme spieren, vermoeide ogen, geen prikkels meer kunnen verdragen en hoofdpijn. Zo zijn er nog veel meer mogelijke klachten. Al deze symptomen kunnen er ook op duiden dat er een trauma naar de oppervlakte is gekomen.

Trauma in je vroege jeugd door bijvoorbeeld; emotionele verwaarlozing, (seksueel) misbruik, agressie, ziekenhuis opname, chronische pijn of een ongeluk kan op latere leeftijd op verschillende manieren tot uiting komen. Psychisch en emotioneel kun je last hebben van depressie, perfectionisme, (faal)angsten, verslavingen en een gebrek aan zelfvertrouwen. Fysiek kan het leiden naar chronische ziektes zoals  fibromyalgie, moeheid en bijvoorbeeld een auto-immuunziekte.

Trauma ontstaat wanneer je in een situatie bent waar iets of iemand over jouw grenzen gaat. Jouw lichaam was op dat moment niet in staat om in actie te komen. Er ontstaat machteloosheid en hopeloosheid. De energie die niet kon worden gereguleerd komt in het lichaam vast te zitten. Dit veroorzaakt gevoelens van onveiligheid, onrust en neerslachtigheid.

HSP & Burnout

HSP & Narcisme

Hoogsensitieve personen: Onderschat mij niet. Ik weet meer dan ik zeg, denk meer dan ik spreek en constateer meer dan jij realiseert.